O NAMA

Ne zna se tocno kada je u Puli odrzan prvi boksacki susret. Nekada, za vrijeme Austro-Ugarske popularno je bilo "sakanje" o cemu ce pisati u nekoliko navrata Mijo Mirkovic. No bili su to uglavnom vojnici, koji su sluzili vojni rok u tadasnjoj Puli. Kasnije za vrijeme talijanske okupacije, boks prima vecu popularnost I privlaci paznju pulskih zitelji. Individualni uspjesi pulskih boksaca su poznatiji, ali se I oni odnose na nastupe u talijanskim ringovima, a u analima boksa pulskih boksaca zapisana su kao nastupi talijanskih drzavljana. Tragaci za povijesnim korjenima pojedinih sportova na nasim prostorima pronalaze pisane tragove. Za boks u nas moze biti zanimljiv zapis "DOCUMENTI STORICI SULL ISTRIA E LA DALMAZIA, Venecija 1885.god. Tu je zapisano kako je u prislom stoljecu obiljezavanje ratnih blagdana - datuma obiljezeno I borbom onih koji se "sakaju" (boksaju). To se smatra prvim spominjanjem boksa u nas uopce u Hrvatskoj. Tek pocetkom stoljeca u Sokolskim drustvima od 1900-1912. kao na jednu od vjestina nailazimo I na boks.
Najpoznatijeg boksaca Pula ce 1920. dobit po imenu Karla Kulijata kojeg smatramo pocetkom danasnjeg modernog organiziranog amatesrkog boksa. Kako je on vec od 1925. do 1942. godine nastupao kao profesionalac, ubrzo se nakon njega javljaju Josip Crnobori, Anton Brencic, Otto Govic, Giovanni Nincevivch, Tulio Rocco, Aldo Banovac I dr. Pulski su boksaci pokazali zamjetan napredak, sustavnost i marljivost, darovitost i odgovarajuce sjajne rezultate na domacoj, europskoj I svjetskoj sceni. U proteklih 100 godina boksa u nas visestruko su nadmasili sebe I ujedno afirmirali trenere I suce koji su takoder izrasli u svjetske klase. U domacoj konkurenciji u 44 pojedinacna jugoslavenska prvenstva, pulski boksaci osvajali su naslove 28 puta, sto od ukupno 84 naslova Hrvata iznosi izuzetnih 33%.
Najpoznatiji I najvelicanstveniji Mate Parlov, najuspjesniji hrvatski boksac svih vremena, dosegnuo je zvijezde u svim konkurencijama: Olimpijski pobjednik, Svjetski prvak, Europski prvak, Mediteranski prvak, Balkansi prvak, Drzavni prvak. U profesionalnom boksu bio je prvak Europe I Svjetski prvak WBC, osvojivsi gotovo sve sto se u amaterskom boksu moglo osvojiti. Njemu uz bok je Pero Tadic, Drzavni prvak 4 puta, prvak Balkana, osvajac broncane medalje na europskim prvenstvima - 2 puta, osvajac broncane medalje na Svjetskom prvenstvu 1982.godine.
Sudionici europskih prvenstava iz Pule bili su jos Vlado Vranjsevic - 2 puta Zlatko Sarar. Oto Gerlic, Zvonko Milicevic, Stipe Drvis, Jetis Bajrami, Orhan Avdi, Mirsad Ahmeti I Mirzet Bajrektarevic. Sudionici svjetskih prvenstava bili su: Stipe Drvis, Srboljub Stankovic, Jetis Bajrami.

Osvajanjem titule jugoslavenskog ekipnog prvaka u sezoni 1982/83. I prvog ekipnog prvaka samostalne I neovisne Hrvatske 1997. god. B.K. "PULA" postao je najuspjesniji hrvatski boksacki kolektiv svih vremena. Popularnost I velicinu interesa ilustriraju mecevi I savezne lige koji su bili posjeceni sa prepunom Dvoranom Doma Mladosti oko 4.500 gledatelja, a za pojedinacna prvenstva cesto se trazila karta vise.

Grad Pula (SFK sa BK "PULA") bili su organizatori nekoliko drzavnih pojedinacnih prvenstava, a 1981.g. I Balkanskog prvenstva u boksu "BOBAP" SI. Boks je najtrofejniji pulski sport I zasigurno ce biti tesko nadmasiti tako blistavu povijest I trenutne vrijednosti tog sporta, koji je I danas najuspjesniji u Gradu, ciji su natjecatelji clanovi nacionalne reprezentacije. A sportski djelatnici obnasaju najprestiznije sportske funkcije u Hrvatskom boksackom savezu I clanovi su Hrvatskog Olimpijskog odbora. Miroslav Hlusicka - dopredsjednik hrvatskog boksackog saveza, direktor boksacke reprezentacije, clan tehnicke komisije EABA I clan HOO-a, Pero Tadic - izbornik hrvatskih boksackih reprezentacija I clan trenerske komisije EABA, Zdenko dr. Mitar - predsjednik zbora lijecnika hrvatskog boksackog saveza I clan lijecnicke komisije EABA.