Iz povijesti Fonovića

Iz našeg opsežnog arhiva izdvojili smo nekoliko dokumenata i fotografija koje bi željeli sačuvati od zaborava. To su sjećanja na ljude i događaje iz naše bliže i daljnje prošlosti.

 

Dozvola za plovidbu  iz 1899. godine Matea Zahtila rođenog 1887. koja ukazuje da je počeo ploviti već s 12 godina.Ovo je još jedan dokaz da se u to vrijeme u Fonovićima iznimno teško živjelo. Škrta zemlja nije mogla prehraniti mnogočlane obitelji pa su već djeca morala krenuti u svijet u potrazi za kruhom.  
     
Razglednica koju je izvjesni Giovanni 1915. godine poslao s austro-ugarskog ratnog broda Novara svojoj sestri Antoniji Zahtila u Fonovićima.

 

 
   
Dopisnica koju je s ratišta 1941. godine u Fonoviće poslao Roberto Fonovic, on je po završetku rata preko Italije otišao u New York da bi se ponovno vratio u rodni kraj 1984. godine.

Tijekom skoro šest godina boravka na ratištima bio je u Africi, Grčkoj, Srbiji, zarobljen u Rusiji. Vratio se u Fonoviće nekoliko mjeseci nakon kapitulacije nacističke Njemačke kada su već svi mislili da više nije među živima.

 
 
     
Fonović Antonio tijekom Drugog svjetskog rata bio je angažiran u padobranstvu talijanske vojske. Dugo je bio u Libiji. Nakon kapitulacije Italije prelazi u partizane. Po okončanju rata kratko je radio kao vozač rudarskog autobusa tzv. kovarice. Stradao je u Raši (prignječenje autobusom) da bi ubrzo od posljedica nesreće umro u 26 godini.  
 

Molimo dostavite nam zanimljivu povijesnu građu Fonovića i Plominskog Zagorja, za koju mislite da bi trebalo sačuvati od zaborava. Nakon scaniranja dokumente i slike ćemo vam vratiti. Uz vaše dopuštenje materijale ćemo objaviti na ovim stranicama. Hvala.

 

stranice u izradi

 

Copyright © Marino Fonovic.2006  AI Press U.S.A.  All Rights Reserved.