Ovo je maskota..! RUKOMET ...

Početna Rukometni teren i oprema Osnovna pravila rukometa Natjecanja za reprezentacije Natjecanja za klubove Linkovi

Osnovna pravila rukometa...

..sedmerac..

Izvodenje sedmerca u rukometu i ostala važna pravila

Cilj igre je loptom pogoditi gol, tj. postici pogodak. Igra se po dva poluvremena od po 30 minuta, i momcad koja postigne više golova je pobjednik. Igraci smiju rukama dodirivati loptu i dodavati se medusobno, kao i šutirati prema golu. Svaki igrac smije napraviti do tri koraka držeci loptu u ruci, dok za svaki slijedeci korak mora loptu voditi odbijajuci je od poda, ili je mora dodati suigracu.

Svi igraci se slobodno krecu po cijelom terenu, osim u prostoru 6 m ispred oba gola. U tom prostoru smije stajati samo po jedan clan obrambene momcadi koji se naziva vratar (golman). Ostali igraci smiju iznad prostora od 6 m loptu pokušati uhvatiti ili dodati samo u skoku, dakle za vrijeme leta.

Dvije osnovne faze igre za svaku momcad su faza napada i faza obrane. U fazi napada igraci najcešce koriste formaciju s dva bocna igraca (lijevo i desno krilo), tri vanjska igraca (lijevi vanjski, srednji vanjski i desni vanjski) te pivot ili centar. U obrani se koristi nekoliko razlicitih varijanti, koje oznacavaju nacin postavljanja tj formacije obrambenih igraca ispred svog prostora od 6 m . Tako se recimo koriste obrana 6-0 (šesti igraca u ravnini ispred crte od 6 m ), zatim 5-1 (pet igraca u liniji te jedan ispred njih koji pokušava ometati organizatora igre protivnicke momcadi), zatim 4- 2 a rijede se koristi i formacija 3-2-1. Momcad u napadu ce ovisno o formaciji obrane pokušati naci nacin da dodu što bliže golu u što povoljniju poziciju za šut na gol.

Obrambeni igraci smiju do odredene mjere ometati napadace u pokušaju dodavanja lopte ili šuta na gol. Ukoliko pri tome koriste udarce ili grubo potezanje protivnika jedan od dva suca ce dosuditi prekršaj. Za izrazito grube prekršaje može se dobiti kazna žutog ili crvenog kartona, iskljucenja na dvije minute ili trajnog iskljucenja iz igre. Kod iskljucenja na dvije minute momcad nema pravo zamjene iskljucenog igraca za vrijeme trajanja kazne. Prekršaj se izvodi s mjesta gdje je pocinjen osim u dva slucaja:

  • ukoliko je prekršaj napravljen u zoni deveterca a pri tom nije bilo izrazite prilike za postizanje gola, dosuduje se tzv. deveterac, koji se izvodi s isprekidane crte deveterca na mjestu najbliže prekršaju
  • ukoliko je prekršaj bio u zoni oko 6 m i to u trenutku izrazite šanse za postizanje pogotka (vec upucen šut ili igrac koji je slobodan u izglednoj poziciji za šut na gol) dosuduje se kazneni udarac sedmerac. Kod izvodenja sedmerca svi obrambeni igraci moraju stajati iza prostora deveterca, a jedan napadac upucuje izravni udarac na gol s pozicije sedam metara.

o5 moj balic.. ..šut.. balić prolazi..